105
Ateşin dumanını gören Tophane
Tepesi’ndeki görevliler de top atışıyla
Ramazan ayının geldiğini tüm kente
ilan ederlerdi.
Ramazan’ın son iftarından sonra da
davulcular; “Gecelerin ayazına,
Baklavanın beyazına, Gül suyundan
abdest alın, Buyurun bayram
namazına…” diyerek tüm ahaliyi
bayram namazına çağırırdı. Bayram
namazından sonra bayram yemeği
için hazırlanan sofrada; Bursa lokumu,
baklava, pilav, yaprak sarması, güllaç
ve tavuk yemekleri olur, bu yemekler
bayram süresince gelen tüm misafirlere
ikram edilirdi. Bayram boyunca tanıdık
tanımadık herkes bu yemeklerin tadına
bakardı. Yine bir manide; “Ulucami
direk ister, Söylemeye yürek ister,
Benim karnım toktur ama arkadaşım
börek ister, Alaylı olsun alaylı, Tepsisi
olsun kalaylı, Yağı, peyniri bolca
olsun, Yemesi olsun kolaylı…” diyerek
davulcu bu durumu kısaca özetlerdi.
Ramazan sofranızın bereketli
olmasını temenni ederek unutulmuş
Bursa mutfağından bir çorba tarifini
sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu
tarife, Türkiye’de birkaç mutfakta
daha rastladım. Bu çorba, 15.
Yüzyıl’da Konya’dan Bursa’ya getirilip
yerleştirilen Türkmen aileleri tarafından
Bursa mutfağına dâhil edilmiştir.
Yemeklerimize ve geleneklerimize sahip
çıkalım ve bunları gelecek nesillere
aktaralım.
Hazırlanışı:
Yeşil mercimek haşlanır ve süzülür.
Kuru soğan, yemeklik olarak doğranıp
tencerede tereyağında kavrulur ve
üzerine haşlanmış mercimek, tuz,
kırmızı pul biber, zerdeçal, limon suyu
ve 5 su bardağı su eklenir. Karışım
kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta bir
kâsede un ve kaynayan karışımdan
alınan bir miktar suyla hamur tutulur.
Hamur, nohut büyüklüğünde parçalara
ayrılarak yuvarlanıp çorbaya ilave edilir
ve karıştırılır. Çorba 20 dakika daha
pişirilir.
Omaçlı Mercimek Çorbası
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
½ Limon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı su