64
gezi-yorum
canlanmıştır. Dört kuşaktır mekânı
işleten Sahilli ailesinin misafirperver
tutumu ile bir Antakya klasiği olan
mekânda namı çoktan şehrin sınırlarını
aşmış ve mekânla özdeşleşmiş
bir tatlı var: Haytalı. Aslında Arap
Mutfağı’nın bir tatlı çeşidi olan bu
gül suyu katkılı nişasta muhallebisi
üzerinde dondurmayla servis ediliyor
ve ben daha Antakya Mutfağı’ndan
bahsetmeden tatlılara geçtiğimin
farkındayım. Üzerine bir de asmalarla
kaplı arka bahçede küçük şadırvanın
yanında Suvari ismini verdikleri cam
bardaklarla kahve içtiyseniz tekrar
yollara düşebiliriz.
Antakya'ya gidip Uzun Çarşı'da
gezmemek olmaz. Geleneksel el
sanatlarından lokantalara kadar her
türlü mesleği icra eden esnaf burada
toplanmış durumda. Çarşının her
ara sokağı ve caddesi farklı meslek
gruplarına ayrılmış. Eğer meraklıysanız
nar ekşisinin en lezzetlisini Uzun
Çarşı'da bulabileceğiniz kesin. Hazır
nar ekşisine meyletmiş ve çarşı pazar
alışveriş moduna girmişken keçi
peyniri, Çara peyniri, küflü peynir,
Antakya’ya özgü pul biber, biber
salçası ve şalgam suyu da alışveriş
listesine eklenebilir pek tabi.
Uzun çarşı gezmeniz bitti ve alışveriş
yapmadan çıkabilmeyi başardıysanız
hemen yakınındaki Habib-i Neccar
1...,56,57,58,59,60,61,62,63,64,65 67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,...140