Dergi Bursa Ağustos-Eylül 2011 - page 40

38
Yerin dibine girip mağaralarda vakit
geçirdikten sonra ihtiyacınız olan
ferahlığı ve oksijeni bulacağınız yer,
Harissa Dağı. Yukarıda sizi Meryem
Ana bekliyor. Fazla bekletmeden
yollara düşseniz iyi olur. Şaka bir
yana günbatımında tepeden nefis bir
şehir panoraması sunan bir noktadan
bahsediyorum. Yukarıya çıkmak için iki
alternatifiniz var: karayolu ve teleferik.
Pek tabii teleferiği tavsiye edeceğim
çünkü bu gezimizin kendi çapında
adrenalin sporu da bu. Yüksekliği
nedeniyle korkutucu olmasının yanı
sıra zaman zaman beş on dakikalık
elektrik kesintileriyle meşhur bu
teleferik. Bu yolculuğun bir diğer
enteresan özelliği de dağın eteğindeki
yüksek katlı binaların arasından bazen
çok yaklaşarak geçmesi ve sizi kısa
bir anlığına da olsa insanların özel
hayatlarına misafir etmesi. Elektrik
kesintisine denk gelir de birinin
balkonunda duraklama şansınız
olursa yeni dostlar edinme ihtimali
de cabası. Yukarıya vardığınızda, bu
adrenaline değecek güzellikte bir
manzara sizi ağırlayacak. Kollarını iki
yana açmış bir şekilde şehri tepeden
kucaklayan Meryem Ana Heykeli,
en üst katındaki küçük dua alanı
dışında etrafını turladığınız spiral
şeklindeki merdivenlerden manzarayı
ve Meryem Ana’nın gözünden şehri
izleyebileceğiniz bir seyir terası olarak
dizayn edilmiş. Bulunduğu yerde ve
teleferikle ilk ulaştığınız noktada turistik
bir tesis, hemen yanında ise küçük bir
kilise mevcut. Küçük bir ipucu da şarap
meraklılarına... Kilisenin hediyelik eşya
bölümünde satılan şaraplar hem çok
uygun fiyatlı hem de oldukça kaliteli.
Dönüş yolunda güneşi batırdıysanız
eğer, teleferikte bu defa sizi parlament
mavisi bir gökyüzü altında körfezi
çevreleyen şehir ışıkları ile muhteşem
bir gece manzarası kuşatıyor. Harissa
yolculuğu fazlasıyla iştah açıyor.
Sakın ola teleferikten indiğiniz yerde
gördüğünüz ilk falafelciye dalıp
iştahınızı kapatmayın. “Falafel ne
ola ki?” diyenlere hemen küçük bir
açıklama: Nohut – bazı yerlerde
bakla- ile yapılan ve birtakım sebzeler
barındıran bir tür etsiz köfte bu
Ortadoğu “fast food”u. Pita denilen
(etimolojik olarak pidenin kardeşi bu
kelime) bir tür lavaş içinde çoğunlukla
biber turşusuyla ikram ediliyor ve
her köşebaşında dönercilerin en
büyük rakibi bu coğrafyada. Falafel
deneyimini başka bir öğüne erteleyip
meşhur Beyrut mutfağıyla tanışmanın
zamanıdır. Özellikle Solidere ve
Gammayzeh bölgesinde bu işin hakkını
veren çok sayıda restoran bulmanız
mümkün. Fiyatlar ise Bursa ayarında
dersek yanıltıcı olmaz. Çok sayıda
değişik kebap ve ana yemek alternatifi
bulunsa da eğer oturduğunuz sofra
Akdeniz’e kıyısı olan bir Ortadoğu
gezi - yorum
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...124
Powered by FlippingBook