70
keyfi yerinde
- Birkaç nefes sonra dumanı koklanır ve
ruhuna varılarak ne kokular verdiğine;
örneğin kahve, baharat, odunumsu
kokuların olup olmadığına bakılır, artık
keyfin zirvesidir.
- Puro dumanı bütünüyle ciğerlere
çekilmez, ağızda tutulur, nikotin dil
altından emilir.
- Puro asla sigara gibi içilmemelidir.
Günde 1, haftada bir veya birkaç puro
içilebilir.
- Puro aç karnına değil, güzel bir
akşam yemeğinin ardından içilir.
- Beraberinde kahve, Cognac, single
malt viski veya armagnac tercih
edilebilir.
- İçilirken tükürük oluşursa çıkarmak
gerekir, yoksa ağızda acılaşma olur.
- Puro içiminde özen gösterilmeli,
yaklaşık dakikada bir veya iki nefes
alınmalı, ne sönmesine ne de çok
kızarmasına izin verilmemelidir. Çok
sık nefes alındığında puro kızarır, hem
kurur hem kokularını hem de zerafetini
yitirir.
- Sönmüş puro iyi olmamakla birlikte,
kesilmek suretiyle tekrar yakılarak
ancak kısa süre içinde içilebilir. Çok
uzun sönük bırakılmamalıdır.
- Puro dişler arasında sıkılarak içilmez,
sürekli ağızda tutulmaz, aksi taktirde
arkası ıslanır ve nefes çekmek zorlaşır.
- Puronun külü kendi düşmelidir veya
düşmeye yakın silkilmelidir, tabla
kenarına sürterek külü temizlemek
olmaz. Ve nihayetinde puro kendi
sönmelidir. Yanarken söndürmek için
tablada basarak hem Puronun ruhunu
rahatsız etmiş olursunuz, hem de
ortama kötü kokular bırakırsınız.
Puroyu saklamak da ayrı bir özen
ister. Saklama ısısı 10 ile 25 Santigrad
derece, nem oranı da %70 civarında
olmalıdır. Bu nedenle örneğin
buzdolabında saklamak olmaz. Orada
4 derece soğukta ve maksimum
%50 nem oranında saklanılamaz.
Buzdolabı bilinenin tersine yeterli
nemi sağlayamaz. En doğru yol, yakın
zamanda içeceğiniz puroyu doğru
saklanılmış bir yerden alıp içmek veya
bir Humidor edinmektir. Humidor içi
sedir ağacı kaplı ve bir nemlendirici
cihazı bulunan bir kutudur. Çok pahalı
olmamakla beraber muhtelif ebat ve
fiyatlarda çeşitlere sahiptir.
Şarapta olduğu gibi, puro da içildikçe
ve daha fazla denendikçe bilgisi,
görgüsü artan ve daha fazla keyif
alınan özel bir keyiftir. Siz de şayet
puro keyfini denemek isterseniz ya
da bu keyfe zaten sahipseniz, deneye
deneye kendi purolarınızı bulur ve
onlarla devam edebilirsiniz. Ancak yine
de bazı ipuçları vermek doğru olur
kanısındayım.
Puro tercihlerinizde bazı markalar
sizi yanıltmaz. Örneğin ünlü Davidoff
markası puroda bir yıldız olmuştur.
Zamanında Küba’dan kaçarak
Dominik’te puro üretimine başlayan
bu aile çok çeşitli, güzel pürolar
üretiyor. Yine Küba’dan kaçan Arturo
Fuente ailesi ürünleri ve Cuesta Rey
ailesi puroları da; Küba tütünüyle
yakın ülkelerde üretilen diğer güzel
puro markalarıdır. Kübanın meşhur
purolarına gelirsek, en bilinen ve pahalı
olan Cohiba’nın yanında; Romeo y
Julietta, Montecristo, Partagas ve
Trinidad geçmişi kuvvetli firmaların
başında geliyorlar.
Puro tamamen doğal tütünden üretilmiş
olduğundan ve sigara gibi katran,
kimyasallar vb. içermediğinden daha
masumdur. Öte yandan dumanı içe
çekmediğimizden ciğerlerimize zarar
da vermez. Ancak puronun içildiği
ortama pasif içicilik zararları yaydığı
unutulmamalı, özellikle çocuklardan
uzak tutulmalıdır. Bütün bunlara
özen gösterilip içildiğinde sizi keyfin
zirvesine taşıyacağına inanıyorum.
Bende öyle oluyor..
Keyif ve ağız tadı dileklerimle.