Dergi Bursa Ağustos-Eylül 2011 - page 71

69
SİGARAYA KARŞI OLMAMA ve topluma
açık yerlerde sigara tüketilmemesi
savunucusu olsam da keyfiyle, doğru,
dengeli içilen bir puroya da bayılırım.
Sık olmamakla beraber aralıklarla,
doğru ortamı bulduğumda keyfini
çıkarmak isterim. Keyfini çıkarabilmek
için de puroyu yakından tanımak
gerektiğini, doğrularını, ritüellerini
uygulamak gerektiğini düşünüyorum.
Öyle ya her el yapımı puronun, bir
sanat eseri olduğunu unutmamak
gerekir ve ona hakettiği değer
verilmelidir.
Puro denilince akla haklı olarak ilk
Küba geliyor. Bu mütevazi, bir o kadar
da güzel tanınan ada, purosuyla çok
ünlü... Tüm dünyadan daha kolay ve
ucuz fiyatlara puro satılan ülkede, puro
tüketimi de oldukça fazla. Doğanın
bir hediyesi olarak da puro üretimi
için harika bir toprak yapısı ve iklim
mevcut. Özellikle adanın batı tarafında
yetişen tütünler komşu ülkeler, örneğin
Dominik Cumhuriyeti, Costa Rika, veya
Nikaragua’da bulunmayan güzelliklere
sahip. Kokusu, içimi, dolgunluğu ve
sarım vb özellikleri eşsiz... Diğer Puro
üreticilerinin erişemediği bir biçimde
üç tip dolgu tütünü, bağlayıcı tütün
ve dış sarma tütününün tamamını
Küba kendi bünyesinde üretiyor. Dış
sarım yaprakları daha koyu ve dolgun
olan Küba püroları özellikle puro
keyfi gelişmiş insanların tercihi... Yeni
başlayanlar için ise, daha hafif ve ince
olan Dominik puroları...
Peki Puroları nasıl ayırt ederiz, nelere
dikkat etmeliyiz, nasıl ve nereden
almalıyız? Puroda kalite sembolü
olmuş pek çok marka var. Bunlardan
almak daha az riskli olur. Puro, her
yerden alınmaz. İyi koruma şartlarına
sahip tanıdık yerlerden almak doğru
olur. Bunların ötesinde, doğal olarak
purolarda da kaliteli ve kalitesiz
olanlar vardır. Kaliteli bir puronun
başta ambalajından anlarsınız, daha
sonra kokusundan... İyi bir puro harika
tütün yaprağı kokarken; özensiz
yapılmış, kötü tütün kullanılmış ve
aceleyle sarılmış bir purodan itici
kokular alırsınız. Puroyu incelerken,
dış sarımının daha yağlı ve çatlaksız
olmasına dikkat etmelisiniz ve elinize
aldığınızda parmaklarınızın arasında
silindirik hareketlerle çevirmelisiniz.
Kulağınıza yaklaştırarak içeriden
kırık ve kuru tütün çıtırtıları gelip
gelmediğine dikkat etmelisiniz. Çıtırtı
sesi puronun kuru olduğuna işaret eder
ve istenilmeyen bir durumdur. Puro ya
iyi ve yeterli nemde üretilmemiştir ya
da iyi saklanmamıştır. Diğer yandan
puro çok ıslak da olmamalıdır. Fazla
nem, bakteri ve küf oluşumuna sebep
olur ve yaktığınızda kötü kokular verir.
Bütün bu noktalara özen gösterdiniz ve
puronuzu aldınız diyelim. Peki ya diğer
detaylar?
- İyi ve el yapımı bir puronun ucu
kapalıdır. Uygun bir kesici ile ucu
kesilerek içilmeye başlanmalıdır.
Ağızda ucu koparılmış bir puronun bir
süre sonra sarımı bozulur, keyfi kaçırır.
- Puro yakılmadan yalanmaz, doğru
üretilmiş ve saklanmış bir puroda buna
ihtiyaç olmaz.
- Puro kükürtsüz bir kibritle veya
eski tip benzinli bir çakmakla
yakılmamalıdır, bunların kötü kokuları
bünyeye geçer, onlar yerine Torch
tabir edilen özel puro çakmakları tercih
edilmelidir.
- Önce ağızda değil, dışarıda, elde
çevirerek ve her noktası homojen
yakılmalıdır. 1 dakika kadar sonra nefes
çekilmelidir. Bu nedenlerle herkes
kendi purosunu kendi yakmalıdır.
- Puro nefesi çekildiğinde, şarapta
olduğu gibi ağızda gezdirilip tadına
varılır ve yavaşça üflenir.
1...,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70 72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,...124
Powered by FlippingBook