Dergi Bursa Şubat 2016 - page 40

38
bursa mutfağı
Bursa’s cuisine
İnsanın doğduğu andan itibaren
farkına varabildiği ilk lezzet
tatlıymış. Örneğin bir bebek
tuzlunun, acının ya da ekşinin
tadını alamaz ama tatlıyı hemen
algılayabilirmiş. İnsanın karnı tok
olsa bile tatlıya karşı gelemeyişi,
canı sıkkınken, kendini
ödüllendirmek istediğinde
ya da enerjisini kaybettiğini
düşündüğünde tatlı lezzetlere
sığınması da bu yüzdenmiş.
Enerji verdiği bilinen, mutluluk
hormonlarını harekete geçirdiği
söylenen lezzetlerin başında da
tatlılar gelirmiş.
Mutluluk denince insanın aklına
ilk olarak nasıl tatlı geliyorsa,
Bursa’da tatlı deyince de akla
ilk olarak Mustafakemalpaşa
Tatlısı geliyor. Asıl adıyla
Mustafakemalpaşa Peynir
Tatlısı… Kimine bir tatlının içinde
peynir olma fikri son derece
farklı hatta tuhaf gelse de bu
eşsiz lezzetin sırrı içindeki bu
özel peynirde saklı. Tatlı yapımı
I have recently learned that sweet
is the first taste that humans can
perceive from the time of birth.
For instance, it is said that a
baby cannot discern salty, hot
or sour tastes but he/she can
taste sweets instantly. That is why
people cannot resist desserts
even when they are full or they
crave for sweets when they are
in a bad mood, when they want
to reward themselves or when
they feel low in energy. Desserts
are among the tastes that are
known to energize or activate the
happiness hormones.
Just like desserts are the first
to come up in one’s mind
when talking about happiness,
Mustafakemalpaşa Dessert
comes up first when one
mentions desserts in Bursa…
Even though it is weird for
some people to add cheese
to a dessert, the secret of this
unique taste is hidden in this
special cheese. A different type
of cheese is produced only for
making this dessert which is the
symbol and a significant source
of income for this district… Flour,
semolina and eggs are also
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...84
Powered by FlippingBook