 
          40
        
        
          bursa mutfağı
        
        
          Bursa’s cuisine
        
        
          Tatlısı; içinde hiçbir katkı
        
        
          maddesi olmadan, günlük
        
        
          olarak üretiliyor ve taze olarak
        
        
          tüketilmesi gerekiyor. Çünkü
        
        
          ilçe dışına çifte kavrulmuş
        
        
          olarak paketlenip gönderiliyor
        
        
          ve tatlının daha uzun süre
        
        
          korunabilmesi için içeriğindeki
        
        
          peynir oranı düşürülüyor. Bu
        
        
          önlem de lezzetinde hemen
        
        
          fark edilir değişikliklere sebep
        
        
          oluyor. Tatlının asıl boyutu
        
        
          da öyle paketlendiği kuru
        
        
          hallerindeki gibi ufak değil.
        
        
          Adını dillere destan tatlısına
        
        
          veren Mustafakemalpaşa
        
        
          ilçesi Bursa’nın görülmeye
        
        
          değer yerlerinden biri. Tarihi
        
        
          çok eskilere dayandığı bilinen
        
        
          ilçenin Bizans Dönemi’ndeki
        
        
          adı Kirmasti’ydi. 1922 yılına
        
        
          kadar da bu isimle anıldı.
        
        
          1920 yılında uğradığı Yunan
        
        
          işgalinden kurtulunca kasaba
        
        
          meclisinin aldığı bir kararla
        
        
          Mustafakemalpaşa olarak
        
        
          anılmaya başladı. Adını verdiği
        
        
          meşhur tatlısının tarihi, ilçenin
        
        
          de tarihi.
        
        
          Dondurmacı Ahmet’in
        
        
          lezzetli sırrı
        
        
          Zaman içinde önce Bursa’ya
        
        
          daha sonra ise kısa süre içinde
        
        
          tüm ülkeye yayılan tatlının
        
        
          mucidi Uludağ’ın karlarından
        
        
          yaptığı dondurmalarıyla
        
        
          meşhur Dondurmacı Ahmet
        
        
          Usta… 1920’li yıllarda
        
        
          Mustafakemalpaşa’da bir
        
        
          dondurma dükkânı olan Ahmet
        
        
          Usta, kış geldiğinde, dondurma
        
        
          yapmak için topladığı sütleri
        
        
          nerede değerlendireceğini
        
        
          düşünürken icat etti bu enfes
        
        
          tatlıyı… Küçük imalathanesinde
        
        
          başlayan çalışmalarıyla
        
        
          bugün kentin değerlerinden,
        
        
          simgelerinden biri haline
        
        
          gelen “peynir tatlısı”nın ilk
        
        
          adımlarını atmış oldu. Tatlının
        
        
          patenti Mustafakemalpaşa
        
        
          Belediyesi’nde ama yaratıcısı
        
        
          Ahmet Usta’nın torunları 3
        
        
          kuşaktır onun geleneğini
        
        
          sürdürmeye devam ediyor.
        
        
          Tatlının lezzetindeki sır da hala
        
        
          tam olarak çözülebilmiş değil ve
        
        
          bu “aile sırrı” özenle saklanıyor.
        
        
          Kemalpaşa Peynir Tatlısı… Her
        
        
          köşesinde başka bir güzellik
        
        
          saklayan Bursa’nın en lezzetli
        
        
          mirası o. Yediğiniz zaman
        
        
          damağınızı uzun süre terk
        
        
          etmeyen tadı ve yüzünüzde
        
        
          oluşturduğu gülümseme ise
        
        
          yanınıza kâr kalıyor. Eğer
        
        
          isterseniz hazır paketlerde
        
        
          alıp evde de yapabileceğiniz
        
        
          bu tatlıyı farklı tariflerle de
        
        
          deneyebilirsiniz.
        
        
          taste. The size of this dessert is
        
        
          also not that small as those in the
        
        
          packages.
        
        
          The district of Mustafakemalpaşa
        
        
          which has given its name to this
        
        
          dessert is a place worth seeing in
        
        
          Bursa. The history of this district
        
        
          is known to date back a long time
        
        
          and it was known as Kirmasti
        
        
          during the reign of the Byzantine
        
        
          Empire. It was known by this
        
        
          name until 1922. The district took
        
        
          on the name Mustafakemalpaşa
        
        
          following a resolution of the
        
        
          congress after it was freed from
        
        
          the Greek invasion of 1920. The
        
        
          history of the dessert is also the
        
        
          history of the district.
        
        
          Tasty secret of Ahmet the
        
        
          ice cream maker
        
        
          It was Ahmet the Ice Cream
        
        
          Maker who was famous for the
        
        
          ice creams he made using snow
        
        
          from Uludağ who invented this
        
        
          dessert that first spread all over
        
        
          Bursa to become famous all
        
        
          over the country in a very short
        
        
          amount of time… Ahmet Usta
        
        
          owned an ice cream shop at
        
        
          Mustafakemalpaşa during the
        
        
          1920’s and he invented this
        
        
          delicious dessert while he was
        
        
          trying to find a way to make use
        
        
          of all the milk he stored to make
        
        
          ice cream… The trials he started
        
        
          in his small workshop were
        
        
          the first steps for the “cheese
        
        
          dessert” that has now become
        
        
          a symbol of the city. The patent
        
        
          of this dessert is owned by the
        
        
          District of Mustafakemalpaşa,
        
        
          but the grandsons of Ahmet Usta
        
        
          have been continuing his legacy
        
        
          for 3 generations. The secret to
        
        
          the taste of this dessert is still not
        
        
          known and this “family secret” is
        
        
          kept with caution.
        
        
          Kemalpaşa Cheese Dessert…
        
        
          The most delicious legacy of
        
        
          Bursa where many different
        
        
          beauties are hidden in every
        
        
          corner. Its lovely taste that stays
        
        
          in your palate for a long time
        
        
          comes with a smile on your
        
        
          face. You can also try different
        
        
          recipes with this dessert you can
        
        
          purchase in packs and cook at
        
        
          home.