Dergi Bursa Şubat 2016 - page 42

40
bursa mutfağı
Bursa’s cuisine
Tatlısı; içinde hiçbir katkı
maddesi olmadan, günlük
olarak üretiliyor ve taze olarak
tüketilmesi gerekiyor. Çünkü
ilçe dışına çifte kavrulmuş
olarak paketlenip gönderiliyor
ve tatlının daha uzun süre
korunabilmesi için içeriğindeki
peynir oranı düşürülüyor. Bu
önlem de lezzetinde hemen
fark edilir değişikliklere sebep
oluyor. Tatlının asıl boyutu
da öyle paketlendiği kuru
hallerindeki gibi ufak değil.
Adını dillere destan tatlısına
veren Mustafakemalpaşa
ilçesi Bursa’nın görülmeye
değer yerlerinden biri. Tarihi
çok eskilere dayandığı bilinen
ilçenin Bizans Dönemi’ndeki
adı Kirmasti’ydi. 1922 yılına
kadar da bu isimle anıldı.
1920 yılında uğradığı Yunan
işgalinden kurtulunca kasaba
meclisinin aldığı bir kararla
Mustafakemalpaşa olarak
anılmaya başladı. Adını verdiği
meşhur tatlısının tarihi, ilçenin
de tarihi.
Dondurmacı Ahmet’in
lezzetli sırrı
Zaman içinde önce Bursa’ya
daha sonra ise kısa süre içinde
tüm ülkeye yayılan tatlının
mucidi Uludağ’ın karlarından
yaptığı dondurmalarıyla
meşhur Dondurmacı Ahmet
Usta… 1920’li yıllarda
Mustafakemalpaşa’da bir
dondurma dükkânı olan Ahmet
Usta, kış geldiğinde, dondurma
yapmak için topladığı sütleri
nerede değerlendireceğini
düşünürken icat etti bu enfes
tatlıyı… Küçük imalathanesinde
başlayan çalışmalarıyla
bugün kentin değerlerinden,
simgelerinden biri haline
gelen “peynir tatlısı”nın ilk
adımlarını atmış oldu. Tatlının
patenti Mustafakemalpaşa
Belediyesi’nde ama yaratıcısı
Ahmet Usta’nın torunları 3
kuşaktır onun geleneğini
sürdürmeye devam ediyor.
Tatlının lezzetindeki sır da hala
tam olarak çözülebilmiş değil ve
bu “aile sırrı” özenle saklanıyor.
Kemalpaşa Peynir Tatlısı… Her
köşesinde başka bir güzellik
saklayan Bursa’nın en lezzetli
mirası o. Yediğiniz zaman
damağınızı uzun süre terk
etmeyen tadı ve yüzünüzde
oluşturduğu gülümseme ise
yanınıza kâr kalıyor. Eğer
isterseniz hazır paketlerde
alıp evde de yapabileceğiniz
bu tatlıyı farklı tariflerle de
deneyebilirsiniz.
taste. The size of this dessert is
also not that small as those in the
packages.
The district of Mustafakemalpaşa
which has given its name to this
dessert is a place worth seeing in
Bursa. The history of this district
is known to date back a long time
and it was known as Kirmasti
during the reign of the Byzantine
Empire. It was known by this
name until 1922. The district took
on the name Mustafakemalpaşa
following a resolution of the
congress after it was freed from
the Greek invasion of 1920. The
history of the dessert is also the
history of the district.
Tasty secret of Ahmet the
ice cream maker
It was Ahmet the Ice Cream
Maker who was famous for the
ice creams he made using snow
from Uludağ who invented this
dessert that first spread all over
Bursa to become famous all
over the country in a very short
amount of time… Ahmet Usta
owned an ice cream shop at
Mustafakemalpaşa during the
1920’s and he invented this
delicious dessert while he was
trying to find a way to make use
of all the milk he stored to make
ice cream… The trials he started
in his small workshop were
the first steps for the “cheese
dessert” that has now become
a symbol of the city. The patent
of this dessert is owned by the
District of Mustafakemalpaşa,
but the grandsons of Ahmet Usta
have been continuing his legacy
for 3 generations. The secret to
the taste of this dessert is still not
known and this “family secret” is
kept with caution.
Kemalpaşa Cheese Dessert…
The most delicious legacy of
Bursa where many different
beauties are hidden in every
corner. Its lovely taste that stays
in your palate for a long time
comes with a smile on your
face. You can also try different
recipes with this dessert you can
purchase in packs and cook at
home.
1...,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41 43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,...84
Powered by FlippingBook