Dergi Bursa Ocak-Şubat 2011 - page 100

keyfi yerinde
98
Tarihe dönüp baktığımızda, üzümün ve
şarabın anavatanı Anadolu’da, toprak
ve iklim itibarıyla en uygun yörelerin
Bursa ve civarı olduğunu, yakın tarihe
kadar şarap ve şarapçılıktan önemli
nimetler alındığını görmek kolayca
mümkün oluyor. Belki de insanoğlunun
ilk üretim tecrübesi olabilecek şarap
yapımı, Bursa’da daha 40 yıl öncesine
kadar önde gelen sanayi dalıydı.
Üstelik yüzyıllardır böyle olduğunu
belgelerden görmek de mümkün.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın
kurulduğu 1889 tarihindeki ilk önemli
karar şarap olmuş... 18 Haziran
1889’da kurulan Ticaret Odası’nın ilk
toplantı kararı adresinin tespiti. Sonraki
kararı ise tefrişat ve görevlilerle ilgili…
23 Temmuz 1889 tarihli ilk çalışma
toplantısında Başkan Osman Fevzi
Efendi; 2. Başkan Kamil Beyefendi,
üyeler ise; Serupçan Efendi, Filibeli
Kirkor Efendi, Nikolaki Efendi, Bay
Kostan Efendi… Toplantının ilk ve
tek konusu ise; şarap ihracatının
arttırılması amacıyla bağ bozumu
zamanlarının tayini! Takip eden pek çok
Keşiş Dağı’nın “iksiri”
Cemşit Han dönemlerinde bolca üzüm yetişirmiş ve küplerde
saklanan üzümlerin altında zamanla biriken ve şekerli üzüm
suyundan farklı olan bu sıvı zehir kabul edilirmiş. Hayatına
son vermek üzere bu “zehir”den içen Han’ın bir cariyesi,
bırakın hayata gözlerini yummayı, keyiflenmiş, dertlerinden
uzaklaşmış, adeta hayat bulmuş… Rivayet odur ki, bunu
gören Cemşit Han, bu hayat veren sıvıya bundan kelli “Abu
Hayat”, hayat iksiri denilsin istemiştir...
M.Melih Karaer
1...,90,91,92,93,94,95,96,97,98,99 101,102,103,104,105,106,107,108,109,110,...116
Powered by FlippingBook