Dergi Bursa Ekim 2016 - page 69

67
Somuncu
Baba
Bursa’daki evi, mucizelerle dolu
fırını, yardımseverliği, eserleri,
Bursa’ya bıraktığı sır, lezzet
ve sevgi dolu izleriyle kentin
manevi değerlerinden biri hatta
belki en gizemlisi…
Somuncu Baba’nın fırınındaki
“sevgiyle pişen ekmeklerin”
yüzlerce yıllık sırrı, geçtiğimiz
yıllarda onun mirası olan
fırını ve evi yeniden Bursa’ya
kazandırmak, onun vasiyetini
hayata geçirmek için yapılan
çalışmalar sırasında ortaya
çıktı. Onun mucizeler yaratan
“sırlı” fırının nasıl çalıştığı
anlaşıldı. Ateşi, fırının sağ
tarafındaki küçük gözünde
yakarak sol tarafa geçen sıcak
hava ile ekmeklerini pişiren
Somuncu Baba’nın, son 30
yıldır uygulanan bir yöntemi 640
yıl önce keşfetmişti. Somuncu
Baba, döneminin şartlarında tek
gözlü fırınlarla pişen ekmeklerin
aksine ateşi diğer tarafta
yaktığı için ateş görünmüyor
ve herkes bu mübarek insanın
ekmeklerini sevgiyle pişirdiğine
inanıyordu. Döneminin en
büyük âlimlerinden kabul
edilen, Ulu Cami’nin yapımı
sırasında pişirdiği ekmekleri
işçilere dağıtmasıyla da tanınan
Somuncu Baba, iki gözlü olarak
inşa ettirdiği fırında ateşi bir
gözde yakıyordu. Dolayısıyla o
gözde yanan ateş diğer gözdeki
ekmekleri pişiriyor ama ateş
ve duman ekmeklere temas
etmiyordu.
Somuncu Baba bu dâhiyane
yöntemi kimseye aktaramadan
şehirden ayrılmak zorunda
kaldığı için bu sır, insanlar
arasında anlatıla gelen bir
efsane olarak tarihteki yerini
aldı. Bu sır yüzyıllar sonra, onun
başlattığı bir geleneği devam
ettirmek amacıyla Bursa’da
yapılan çalışmalar sırasında gün
yüzüne çıkmış oldu.
past 30 years. Somuncu Baba
is perhaps the most mysterious
spiritual attributes of the city
with his house in Bursa, his
bakery of magical mysteries, his
benevolence, the secrets he left
behind along with his traces filled
with mystery, taste and love…
The mystery behind the “breads
baked with love” in the oven of
Somuncu Baba was revealed
in recent years during studies
carried out to put his bakery
into use once again in Bursa
and to carry out his last will
and testament. The ‘mystery’
behind his miraculous oven was
revealed. It has been 640 years
since Somuncu Baba started
baking the breads by starting the
fire in the small compartment to
the right of the oven using the
hot air passing through to the left
compartment thus discovering
a method that has been put
into use only during the last 30
years. Since Somuncu Baba
did not bake the breads in a
single compartment oven as was
common back in the day but
used the hot air passing through
to the left compartment from the
small compartment on the right,
people did not see the fire and
so really believed that he was
using his love to bake the breads.
Somuncu Baba started the fire
in one of the compartments of
his double compartment oven
and was considered to be one of
the most important enlightened
people at that time who was
renowned for distributing the
bread he baked to the workers
during the construction of the
Grand Mosque. Thus, the fire
that burned in one compartment
cooked the bread in the other
one without the fire and smoke
ever coming in contact with them.
Since Somuncu Baba had to
leave the city before he could
share this ingenious method
with anyone, this mystery took
its place as a legend over time
in history. This mystery was
revealed centuries later during
works carried out to continue a
tradition that he had started in
Bursa.
1...,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68 70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,...84
Powered by FlippingBook