61
Dünden yarına
Bursa mutfağı…
Her şeyin hazır alındığı,
sebzeleri meyveleri dalından
koparıp yemek yerine onlarla
ancak marketlerdeki reyonlarda
buluşabildiğimiz bugünlerden
çok farklı olarak eski sofralarda
görebileceğiniz tüm yemekler
el emeği göz nuru olurdu.
Hormonlu, dondurulmuş
gıdalar yerlerini alana kadar
el yapımı salçalar, turşular,
reçeller kilerlerde saklanır,
kış sofralarının hazırlıkları
mevsimden önce başlardı.
Eylül ve ekim aylarında
erzaklar depolanır; kurutulmuş
sebzeler, meyveler yerlerini
alırdı. Hem ikliminin hem de
yerinin müsaitliği sayesinde
Bursa’da her zaman her türlü
sebze ve meyveyi hem de
en güzelini, en lezzetlisini
bulmak o zamanlarda da
mümkündü. Bu durum tariflerin
çeşitlenmesine, çorbalardan
tatlılara dünyanın başka hiçbir
yerinde bulamayacağınız farklı
lezzetlerin türemesine neden
oldu. Bugün modern yaşam,
günlük hayatın koşturmacasında
gereken hız eski geleneklerin,
yemek hazırlamanın ya da
bir mevsime hazırlanmanın
keyfini elimizden alsa da
Bursa’nın birçok yerinde bu
adetlerinden vazgeçememek
için direnenler var. Hatta
Bursa’nın birçok ilçesinde,
köyünde halkın, derneklerin,
belediyelerin destekleriyle
the importance that is given to
eating in this city. Bursa cuisine
has always been active due to
the fact that all important trade
routes passed through here as
well as due to its proximity to the
palace, its geographical location
and importance, the fertile lands
and the migration it received.
Today, different tastes that are
unique to Bursa that were not
even remembered such as Bursa
Kebabı, Pideli Köfte, Cantık have
started to be recounted along
with the well-known dishes of
Bursa. The tastes that remained
on the palates of grandmothers
and grandfathers started to take
their places on the tables of their
children and grandchildren.
Every culture that has migrated to
Bursa since its existence brought
about a piece of its cuisine to
the city thus contributing to the
richness and uniqueness of
the current Bursa cuisine. You
can realize the richness of this
diversity when you eat a dish
you like in one neighborhood
but cannot find it in another.
The rich cuisine of Bursa that
satiates both your stomach and
your eyes includes every kind of
dish from palace dishes to Yörük
recipes or to traditional dishes
that have given their names to
important days. This is proven
by the fact that Evliya Çelebi has
been impressed by the Bursa
cuisine thus sparing a large
section to it in his Seyahatname.
The most delicious vegetables,
fruits, meats and desserts that
can be eaten in Bursa take up
a substantial portion in Evliya
Çelebi’s Seyahatname. Evliya
Çelebi has started his Bursa
Kaçamak
Yumurta dolması