Dergi Bursa Ekim 2016 - page 54

52
dışında birçok tatlı ve yemeğe
de lezzet katan Uludağ’ın
meşhur kestanesinden yapılan
Kestane Şekeri, Bursa’nın en
tatlı geleneği...
Zeytin
Sofraların baş tacı, barış, zafer
ve bereketin simgesi... Bursa’nın
siyah incisi zeytin, Türkiye’nin
en lezzetli sofralık zeytinin
yetiştiren Gemlik ve adını verdiği
Zeytinbağı ilçeleri ile anılır. Bir
zeytin ağacı 20 yılda büyür
150 yılda yaşlanır. Zeytinin
etinde vitamin ve protein, altın
sıvısı zeytinyağında her derde
deva bir şifa vardır. Ömrüne
özenilen, tarihi M.Ö.2000’li
yıllara dayanan, din kitaplarında
bile adı geçen zeytin Bursa
mutfağının en kıymetli
mücevherlerinden biri...
İnegöl Köfte
İnegöl Köfte’nin en önemli
özelliği, baharat kullanılmıyor
olması... Amaç baharatın
köftenin tadını bastırmasını
önlemek... Son derece
zahmetli bir şekilde hazırlanan,
damaklarda kalan o özel
tadı yakalayana dek uzun
işlemlerden geçen, hem
dana eti hem de kuzu etinin
bulunduğu İnegöl köfte,
yıllardır aynı şekilde hazırlanıp
sunuluyor. Pazarcıklı bir
göçmenin icadı olduğu
bilinen İnegöl Köfte, babadan
oğula geçen bir miras ve kısa
zamanda tüm ülkeye yayılarak
Bursa ile özdeşleşmiş bir
lezzet...
Bursa Kebabı
Kentimizin hatta ülkemizin
sınırlarını aşmış, Bursa denince
akla ilk gelen lezzet İskender
Kebabı... Bursa Kebabı da
denilen bu tadın mucidi
“yüzyıllardır yerdeki ateşe
and the symbol of peace, victory
and abundance. The black pearl
of Bursa, olive , is called with
the home of delicious olives,
Gemlik and the place that gave
it’s name, districts of Zeytinbağı.
An olive tree grows in 20 years
and gets old in 150 years. There
is vitamin, protein in olive and
various cures for problems in
it’s golden liquid, olive oil. Being
cared during it’s life and with
a history reaches to 2000 b.c.
olive which is also mentioned in
the religious books, is one of the
precious jewellery of Bursa.
İnegöl Meatball
The most famous speciality of
İnegöl meatball is, it’s prepared
without spice. The aim is to avoid
the taste of spice disappears
the taste of meatball. İnegöl
meatball, which is prepared with
great effort, has various levels
bursa mutfağı
bursa cuisine
Nurdan Paksoy, Fadıllı Köyü, Ekim 2013
1...,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53 55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,...84
Powered by FlippingBook