57
Yapılışı:
Un ve suyla hamur
hazırlanır. Hazırlanan hamur
nişastayla açılarak yufka
haline getirilir. Her bir yufka
oklavaya sarılıp, iki ucundan
iterek buruşturulur. İsteğe göre
içine ceviz içi de konabilir.
Yağlı tepsiye şekil verilmiş tüm
yufkalar yerleştirilir ve üzerlerine
yumurta sarısı sürülür. Üstü iyice
kızarana dek fırınlanır.
Şerbeti için su ve toz şeker
15 dakika kaynatılır ve içine
limonlar atılıp altı kapatılır.
Hazırlanan şerbet soğumaya
bırakılır. Tepsideki tatlıların
üzerine soğuk şurup dökülür.
Tatlıları servis tabağına
çıkartıldıktan ve soğuduktan
sonra içlerine kaymak sıkılır.
Ceviz veya yeşil fıstık ile servis
edilir.
Anjelik Reçeli
Anjelik (melekotu), Uludağ’ın
eşsiz bitki örtüsünde nadir
bulunan bir bitkidir. Anjelik
Reçeli günümüzde pek
bulunmasa da eskiler bilir. Ulus
Pastanesi bu reçeli hâlâ yapan
nadir yerlerden, tarif de sahibesi
Akile Hanım’dan...
Malzemeler:
1 kilo toz şeker
1 kilo anjelik
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yarım litre su
Yapılışı:
Anjelikler ayıklanır
ve iyice yıkanır. Diğer tarafta
şeker ve suyla şurup yapılıp
kaynamaya bırakılır. Kaynamaya
başlayınca içine anjelik otu
konularak kıvama gelinceye
kadar kaynatmaya devam
edilir. Altını kapatmadan önce
limon tuzu ilave edilir. Kuru
kavanozlara konularak saklanır.
Mihalıç (Kelle) Peyniri
Adı Karacabey’in eski adı olan
Mihalıç’tan gelen bu lezzetli
peynirin diğer adı da kelle
peyniri... Ama halk arasında
“mağlıç” olarak telaffuz ediliyor.
Sert, bol tuzlu ve bol gözenekli
olan bu peyniri, kahvaltılarda
çiğ ya da pişirerek tüketebilir,
salatalara, makarnalara hatta
rendeleyerek çorbanıza da
katabilirsiniz. Ancak bol tuzlu
olması nedeniyle, biraz suda
bekletip tuzundan arındırmayı
unutmayın. Bu yöntemle
biraz yumuşamasını da
sağlayabilirsiniz.
Düğün Helvası
Süt Helvası ve Bursa Helvası
olarak da bilinen Düğün Helvası,
diğer helva türlerinden daha
farklı hazırlanıyor. Adına uygun
olarak genelde düğünlerde
ikram edilse de, özellikle iftar
sofralarının vazgeçilmez tatlıları
arasında...
Malzemeler:
1 kilo un
Yarım kilo tereyağı
5 litre süt
2 kilo toz şeker
Yarım su bardağı çam fıstığı
2 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
Tereyağı eritilir
ve üzerine un ilave edilerek
kavrulur. Çiğ unun kokusu gittiği
zaman üzerine fıstık eklenerek
karıştırılır. Şeker ilave edilip,
ağır ağır sütü de katıldıktan
sonra kıvama gelinceye kadar
karıştırılarak pişirilir. Kıvama
gelen helva, kaselere konulup
soğutulur ve üzerine tarçın
eklenerek servis edilir.
* Half tea spoon of powdered
essence of lemon
* Half liter of water
Preparing:
Angelicas are
weeded out and washed
thoroughly. On the other side,
water and sugar turns into
syrup and left for boiling. After
boiling starts, the boiling will
be continued after the adding
of angelic weed until it has a
particular consistency. Powdered
essence of lemon is added
before killing the fire. Kept after
put into dry jars.
Mihalıç ( Head) Cheese
Named after the old name of
Karacabey, Mihalıç, this delicious
chees’ other name is head
cheese. But it’s produced as
“mağlıç” among the people. This,
hard, salty, perforated cheese
can be eaten in breakfasts as
raw or cooked, or you can add
it to your salad, pasta or to your
soup by planning. But, since it’s
very salty, remember to keep it in
water for clearing out of salt. By
this method, you can also soften
you cheese.
Wedding Halva
As also known as Milk Halva
or Bursa Halva, The Wedding
Halva is prepared differently
from other kinds of halva. Even
though it’s served in weddings in
accordance to it’s name, it’s an
essential taste especially for iftar
meals.
Things you need:
* A kilo of flour
* Half a kilo of butter
* 5 liters of milk
* 2 kilos of granulated sugar
* half water glass of pine nut
* two dessert spoons of
cinnamon
Preparing:
Butter is dissolved
and roasted with added flour.
When the smell of raw flour goes
away, it’s mixed with added pine
nut. After adding sugar and
milk slowly, it’s cooked until it
gets a particular consistency.
The consisted halva, cooled by
putting into cases and serviced
with cinnamon.
Düğün helvası