Dergi Bursa Ekim 2016 - page 65

63
Nohutlu mantı
Omaçlı mercimek çorbası
Ramazan ayı, hazırlığı bir iki
ay önceden başlayan özel
bir seremoni gerektirirdi.
Sahurda tok tutsun, iftarda
ise hem rahatsız etmesin
hem de masadakilerin gözü
gönlü doysun diye yapılacak
yemeklerin, böreklerin,
çöreklerin, hoşafların yapılacağı
malzemeler çok önceden
hazır edilmeye başlanırdı.
Bayramlarda Bursa lokumu,
elbette baklava çeşitleri, tavuklu
etli yemekler eksik olmazdı.
Aşure zamanı geldiğinde
aşureler Bursa lokumu ile
birlikte sahneye çıkar, kapı
kapı dolaşılarak konu komşuya
dağıtılırdı. Kandiller ve
mevlitlerde de olmazsa olmazı
Bursa lokumu dışında lokmalar
dökülür, helvalar, şekerler,
şerbetler ikram edilirdi.
Doğum yapan kadının sütü,
lokması, helvası hazır edilir, sütü
artsın, bebeğini besleyebilsin
diye lohusa şerbeti, armut
kurabiyesi yedirilirdi.
“Dişbuğdayı” âdetiyle birlikte
doğan âdete göre ise bebeğin
ilk dişi çıkar çıkmaz konu
komşu tüm kadınlar bebeğin
olduğu evde toplanır, haşlayıp
şekerle karıştırdıkları buğdayı
dağıtırlardı. Görücü adetlerinin
uygulandığı dönemlerde,
kız istemeye giderken armut
kurabiyesi götürmek asla
atlanmaması gereken bir
gelenekti. Doğum gibi ölüm de
insan hayatının bir parçasıydı ve
yedi gün yemek pişirilmemesi
adetten olan cenaze evine
are still people who refuse to
give up on these traditions in
many different regions of Bursa.
Indeed, local festivals and
even contests are organized in
many different districts of Bursa
with the support of the locals,
associations and municipalities.
All efforts are to ensure that the
traditions are continued and that
the food culture and cuisine of
Bursa lives on forever.
Attractive dinner tables
The culinary culture of this city
has always been closely related
with the social lives of the locals.
Because eating in Bursa was
a culture that was shaped with
the daily lives of people and that
brought people together instead
of just filling up one’s stomach
three times a day. Women came
together during years when
everything was not bought
as ready to cook, on special
occasions such as weddings,
engagements, festivals and
provided the real tastes of the
dishes as they conversed during
the preparations. Things were
always serious if dinner tables
were in question and treats that
could be considered as easily
prepared would never be placed
on the table. The greater the
efforts and labor spent the more
important guests would feel. The
dinner tables prepared had a
very important task. Because the
importance given to the guest by
the host could only be shown by
the diversity, splendor and scents
of the different dishes prepared.
Just for the sake of “gusto”
The recipes which were
important for such preparations
slowly started to be forgotten
along with the disappearing
traditions. For instance, the
month of Ramadan would require
1...,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64 66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,...84
Powered by FlippingBook