54
Deveci Armudu
“Kanunname-i İhtisab-ı Bursa”
yani “Bursa Belediye Kanunu”,
1502 yılında Sultan II. Bayezid
Han tarafından çıkarılmış. Bu
kanunname dünyadaki ilk
tüketici kanunu olma özelliğinin
yanı sıra ilk standartlar kanunu
olarak da tarihe geçmiş. Biz
şimdilerde Bursa’nın tek çeşit
armudunu bilsek de bakalım
1502 yılında ne çeşit armutlar
varmış ve kaça satılırmış;
“Gökbaşlı armudun, narhı
da keza böyle olacak.İğnesi
armudun, ilkin altı yüz dirhemi
ve beş günden sonra iki okkası
bir akçeye ve daha sonra bu
kıyas üzere narh verilecek.
Veçhi hallu armudunun, ilkin iki
okkası, üç günden sonra bin
dirhemi bir akçeye ve sonunda
üç okkası bir akçeye oluncaya
kadar bu düzende gidecek.
Örenkuş armudun, ilkin iki yüz
dirhemi ve üç günden sonra
üç yüz dirhemi ve bundan dört
gün sonra bir okkası sonunda
da altı yüz dirhemi bir akçeye
olacak. Zerdamori armudun,
ilkin bir okkası, beş günden
sonra altı yüz dirhemi ve sonra
bu kıyas üzere narh verilecek.
Mürendi armudun, ilkin üç yüz
dirhemi, beş günden sonra beş
yüz dirhemi ve daha sonra yine
bu kıyas üzere narh verilecek.
Bey armudunun, yükü seksen
altı akçeye olunca iki yüz elli
dirhemi bir akçeye olacak ve
sonra bu kıyas üzere narh
verilecek. Sultani armudun, ilkin
beş yüz dirhemi, beş günden
sonra altı yüz dirhemi ve nihayet
iki okkası bir akçeye olacak.
Şekeri armudun, ilkin üç yüz
dirhemi, beş günden sonra beş
yüz dirhemi ve sonunda altı yüz
dirhemi. Türki armudun, ilkin bin
dirhemi sonra gelişine göre bu
kıyas üzere narh verilecek.
Sabuni armudun, ilkin bir
okkası, sonra altı yüz dirhemi,
it’s also worldwide. The creator
of this flavor which is also known
as Bursa Kebab is İskender
Efendi who came with the idea
of standing up the lamb meat in
a vertical barbeque , instead of
cooking it parallel to the fire on
the ground.” İskender kebab,
which is both watching and
tasting is insatiable , demands
mastership in preparing. First
the pita bread is placed on the
pre heated plates, the special
sauce with gravy is added, the
thin sliced meat from the döner
bench are placed and after all
this, the butter that is dissolving
in the frying pan, on the fire , is
the final stage of the kebab.
Kemalpaşa Dessert
According to your choice
, this symbol dessert of
Mustafakemalpaşa also known
as The Cheese Dessert can be
served with ice cream during
summer. The Kemalpaşa
dessert which a specially
produced cheese is used in,
produces a financial source
for the province that it’s name
comes from and carries out a
symbolical importance. But
this dessert should be eaten in
it’s original place, because for
long distances, the amount of
cheese is decreased for better
packaging. And this creates
significant differences in taste.
Pita Bread With Tahini
Also known as “ Tahanlı” among
the people. An original Bursa
breakfast pita bread, known
by everbody in Bursa but it’s
suprises the residents of the
city for it’s lack of popularity out
of Bursa. Fulfilling, nourishing,
bursa mutfağı
bursa cuisine